Zsálya(Salvia officinalis L.)"A zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan…
A legutóbbi "alkotásom" egy régen hallott recept ötlete alapján készült, kényszerből.Az egész úgy kezdődött, hogy vettem két gyönyörű, friss pisztrángot. Hazaérve rájöttem, a füstölés illatait nem fogom élvezni, merthogy elfogyott…
Boróka(bogyó)(Juniperius communis L.)"Frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve használjuk. Különösen a vadhúsok kiváló fűszere, de mártások, pácok ízesítésére, sőt, húsok füstöléséhez is kitűnő. Kellemes illata miatt a húspácok és húsfüstölő szerek egyik…
Magyar néprajzi lexikon: Füstölés1. a paraszti háztartás sózáshoz kapcsolódó uralkodó hústartósító eljárása. → Disznóölés után majdnem az egész húst és a tartós töltelékeket füstölik, az Alföld kivételével következetesen a → szalonnát is. A marha-, a…
A füstölés - a szárítás, zsírban elrakás és a sózás mellett - az egyik legrégibb ízesítési és tartósítási eljárás. Mióta az emberiség ismeri a tüzet, a füsttel való tartósítási mód hozzá tartozott mindennapjainkhoz. Hazánkban is jelentős szerepet…
"A hal annyi fontos tápanyagot tartalmaz, hogy a táplálkozásban a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia. Magyarországon a korábban sem túl jelentős halfogyasztás napjainkra rendkívül alacsony szintre esett vissza. A tengeri halak választéka kritikán aluli, ezek…
Minden, ami a füstöléssel kapcsolatos.Hidegen, melegen, halak, receptek, fűszerek, tippek, eszközök, barkácsolás, meg ami éppen adódik. Majd menet közben kialakul.