"A hal annyi fontos tápanyagot tartalmaz, hogy a táplálkozásban a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia. Magyarországon a korábban sem túl jelentős halfogyasztás napjainkra rendkívül alacsony szintre esett vissza. A tengeri halak választéka kritikán aluli, ezek szinte kizárólag mirelit- és konzerv formában kaphatók. A halfogyasztás visszaszorulása egyébként általános jelenség; az étkezési szokások századunkban végbement változásai között ez az egyik legszembetűnőbb." (www.elelmezesvezetok.hu)
Halat enni jó! Nézzük csak miért is:
- A halak fehérjetartalma megegyezik a húsokéval (26-20 g/100 g).
- Vitaminok közül a halakban az A-, E-, D-, B12-vitaminok találhatók.
- Ásványianyag-tartalmuk: kalcium (halkonzervek), magnézium, vas, szelén, jód és cink.
- A bennük lévő, különleges, többszörösen telítetlen, esszenciális, ún. omega-3 zsírsavak, elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, gyógyítását.
- Nélkülözhetetlenek a szem és az agy egészséges fejlődéséhez, ezért a várandós anyák étrendjében is fontos szerepet töltenek be.
- A halat rendszeresen fogyasztó gyermekeknél négyszer kisebb az asztma kialakulásának kockázata.
- Meghatározzák a vörösvértestek állapotát és a vér viszkozitását.
- Csökkentik a vérnyomást, segítenek megelőzni a szívinfarktust, a trombózist, kisebb lesz a stroke és a perifériás érbetegségek kockázata (akár 43-50%-kal).
- Gátolják a jóindulatú polipok rákossá való elfajulását.
- Időskorban a heti egyszeri halfogyasztás 30%-kal csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór veszélyét.
Forrás: www.elelmezesvezetok.hu