Ha már ennyi írásom a füstölést magasztalta itt az ideje, hogy szót ejtsek egyik módjáról is, a meleg füstölésről. Egy könnyen beszerezhető és számomra is ismert eszközt mutatok be. Nem célom reklámozni, de be kell valljam, a feladatnak maximálisan megfelel. Jó anyagból készült, viszonylag olcsó és megbízható.
Maga a szerkezet olyan 10.000 pénz körül beszerezhető, ami baráti ár, ha rendszeresen használjuk. Más hasonló füstölőket jóval erősebb áron láttam, és nem győztek meg első ránézésre. Várom a kommenteket! Bevallom, jelenleg nincs tőkém arra, hogy kipróbáljak pl. egy abu megoldást. De rajta vagyok. Szponzorokat várok. :)
A füstölő jól bírja a megpróbáltatásokat. Én eleinte rosszul állítottam fel az aljzatot, és ezt is kibírta. A szerkezet több mint 2 év intenzív használat után is csak elszíneződést mutat itt-ott, funkcionálisan tökéletes a mai napig. A tepsi és a rácsok majdnem megőrizték újkori fényüket, igaz, kaptak egy jófajta patinát. Itt kell megjegyeznem, alap dolog a karbantartás. Minden használat után alapos tisztítást kell elvégezni. Ez az "örök élet" titka. Nem is olyan vészes, de legkésőbb másnap el kell végeznünk a tepsi belső tisztítását, valamint a rácsok pucolását. Sajnos a sós maradék rombolhatja a szerkezetet és erre nincs felkészülve. Nagyon finoman főzi a halat a bezárt szelep mellett, nyitott szelepnél meg izomból pakolja a kérget.
Egy replikát is kipróbáltam, olcsóbb volt kicsivel, ugyanúgy néz ki, és ugyanazt tudja. Valószínűleg bekerültem a német nagykereskedelem önön csapdájába. Igaz, nem kaptam egy "nagy" nevet a pénzemért. A két füstölő kísértetiesen hasonlít egymásra, a replika tesztelése folyamatban, de eddig semmi különbséget nem fedeztem fel. (A replika is Németországból való, egy akció keretéből.)